Συμμετέχουσες χορωδίες

XΟΡΩΔΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑ

 Χορωδία δωματίου “Λύρα” από την πόλη Buzău της Ρουμανίας

Η χορωδία δωματίου “Λύρα” ιδρύθηκε το 1974 με πρωτοβουλία κάποιων ατόμων από την πόλη Buzău, που αγαπούσαν την χορωδιακή μουσική, μεταξύ των οποίων και το δάσκαλο Ștefan Stănescu, μαέστρο της χορωδίας.
Σε αυτά τα πάνω από 42 χρόνια ασταμάτητης δραστηριότητας, έχει εκπροσωπήσει την πόλη της αλλά και τη Ρουμανία σε διάφορα φεστιβάλ και διαγωνισμούς με την συμμετοχή της τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στο ταλέντο και την αγάπη για την μουσική των 40 μελών της, η πλειονότητα των οποίων είναι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, αλλά επίσης και στο μεγάλο πάθος του μαέστρου της Ștefan Stănescu, που έχει υπηρετήσει πιστά αυτό το είδος μουσικής για πάνω από 46 χρόνια.
Υπό τη διεύθυνσή του, η χορωδία έχει κερδίσει σημαντικά βραβεία σε εθνικούς διαγωνισμούς στη Ρουμανία καθώς και σε πασίγνωστα φεστιβάλ στη Γαλλία, Ελλάδα, Ελβετία, Τσεχία, Σλοβακία, Πορτογαλία, Ιταλία, Αυστρία, FYROM, Βουλγαρία, Τουρκία, Κροατία, Μαυροβούνιο, αποδεικνύοντας την αξία της χορωδίας, που βασίζεται τόσο στο πλούσιο ρεπερτόριό της(πάνω από 160 έργα ρουμανικής και διεθνούς σύγχρονης μουσικής) όσο και στην ποιότητα της ερμηνείας της.
Αυτή τη στιγμή η χορωδία συντηρείται από το Πολιτιστικό Κέντρο “Alexandru Marghiloman” της πόλης του Buzău.

 

Διευθύνει : Ștefan Stănescu

 

 Γυναικεία χορωδία “Βουλγάρικες Φωνές του Βερολίνου” από το Βερολίνο της Γερμανίας

Η γυναικεία χορωδία “Βουλγάρικες Φωνές του Βερολίνου” ιδρύθηκε το 2009 από τη Βουλγάρα μαέστρο Boryana Velichkova. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει τόσο μοντέρνες όσο και πρωτότυπες εκδόσεις βουλγαρικών φολκλορικών τραγουδιών και έχει ως στόχο την ανάδειξη της πλούσιας βουλγαρικής μουσικής κουλτούρας. Οι 20 γυναίκες του συνόλου προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και την Αυστραλία, ενώ όλες κατοικούν στο Βερολίνο. Η χορωδία έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή προγράμματα και κατέχει σημαντική θέση στη μοντέρνα πολυπολιτισμική μουσική σκηνή του Βερολίνου. Το 2015 συμμετείχαν στο ονομαστό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και φολκλόρ του Rudolstadt στη Γερμανία και το 2016 η χορωδία υπήρξε προσκεκλημένη στην παγκόσμια πρεμιέρα του “Na Choroto”/ “Dance of voices” του Georgi Andreev. Αυτή τη στιγμή η χορωδία εργάζεται πάνω στο τρίτο CD της. Για την ηχογράφηση, συνεργάστηκαν με τη διάσημη Βουλγάρα ερμηνεύτρια Neli Andreeva και τον συνθέτη Nikolay Peev.

Διευθύνει : Boryana Velichkova - Murati

 

 

Χορωδία Mecsek από την πόλη Pécs της Ουγγαρίας

Η χορωδία Mecsek ιδρύθηκε το 1957 ως η χορωδία του Pécs. Εκτός από τα έργα “a cappella”, η χορωδία έχει πραγματοποιήσει αρκετές συναυλίες με ορατόρια με την Φιλαρμονική Ορχήστρα Pannon. Έχει κερδίσει πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς στο Cantonigros (2004), Olomouc (2005), Budapest (2006), Trnava (2007) και Warsaw (2015). Το 2009 κέρδισε το βραβείο KÓTA και το ειδικό βραβείο του Ουγγρικού Συνδέσμου Kodály.
Η χορωδία αριθμεί 40 μέλη. Από το 2016 τη χορωδία διευθύνει ο Sándor Balatoni. Το 2016 η χορωδία κέρδισε βραβείο με έπαινο στο 2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ της Βουδαπέστης και 1ο βραβείο στο φεστιβάλ “Croatia Cantat”.
Ο Δρ. Sándor Balatoni γεννήθηκε στο Pécs το 1983. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα στο Πανεπιστήμιο του Pécs και στο Eastman School of Music στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία ως σολίστας στο εκκλησιαστικό όργανο (Junior Prima Prize το 2012, Υποτροφία Fulbright το 2014). Είναι βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Pécs, ενώ διευθύνει τις χορωδίες Pius και Mecsek. Το 2016 κέρδισε ειδικό βραβείο διεύθυνσης στο φεστιβάλ “Croatia Cantat” και τιμήθηκε με το βραβείο Csorba για το έργο του ως συνθέτης. Το 2017 κέρδισε το 1ο βραβείο σύνθεσης από τον Ευρωπαϊκό Χορωδιακό Σύνδεσμο.

Διευθύνει : Sándor Balatoni

 

 

 Παιδική χορωδία “Medvidata“ από την Český Krumlov της Δημοκρατίας της Τσεχίας 

Ιδρύθηκε το 1995 στο Σχολείο Τεχνών του Český Krumlov, η οποία μπήκε στη λίστα των Προστατευομένων Παγκοσμίων Μνημείων της UNESCO το 1992.
Αυτή τη στιγμή περιλαμβάνει πάνω από 250 χορωδούς σε 4 διαφορετικά τμήματα. Κατά τη διάρκεια της ύπαρξής της, η χορωδία έχει οργανώσει πάνω από 500 δημόσιες εμφανίσεις και πάνω από 1500 παιδιά έχουν υπάρξει μέλη της. Το ρεπερτόριό της καλύπτει μια μεγάλη γκάμα φολκλορικών και κλασικών έργων από την Αναγέννηση έως και τη σύγχρονη εποχή με έμφαση στους Τσέχους συνθέτες του 20ου αιώνα, καθώς και spiritual και εναρμονίσεις λαϊκών τραγουδιών. Η χορωδία έχει συγκεντρώσει πολλές επιτυχίες σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς εγχώρια καθώς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Neerpelt 2014 – 1ο βραβείο με έπαινο , Llangollen 2015 – 2ο και 3ο βραβείο, Cantonigros 2011 – 3ο βραβείο…) και έχει συμμετάσχει σε φεστιβάλ τόσο στο εξωτερικό (Βερόνα 2006, Στοκχόλμη 2013, Alta Pusteria (Ιταλία) 2016, Βουδαπέστη 2017...) όσο και στη χώρα της.
Η παιδική χορωδία έχει συνδιοργανώσει αρκετά χορωδιακά φεστιβάλ “ Vltavské Cantare”. Έχει ηχογραφήσει 6 CDs κι έχει παρουσιάσει πρεμιέρες τσέχικων πρωτότυπων συνθέσεων. Στο πιάνο συνοδεύει ο Michael Bartoš και τη χορωδία διευθύνει ο Lukáš Holec.
Ο Lukáš Holec γεννήθηκε το 1969 στην Prachatice. Σπούδασε στο παιδαγωγικό τμήμα του Πανεπιστημίου της Νότιας Βοημίας στην České Budějovice. Διδάσκει χορωδιακό τραγούδι, κλασική κιθάρα και θεωρία της μουσικής στο Σχολείο Τεχνών του Český Krumlov και θεωρία της μουσικής στο γυμνάσιο της ίδιας πόλης. Επίσης έχει διδάξει Πολιτιστική Ιστορία στο Πολιτιστικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Νότιας Βοημίας για 12 χρόνια. Έχει διευθύνει τις χορωδίες: Česká píseň (Prachatice), Χορωδία της Εκκλησίας του Αγίου Βίτου (Český Krumlov) και την παιδική χορωδία του Český Krumlov από την ίδρυσή της το 1995.

Διευθύνει : Lukáš Holec

 

 

 Φωνητικό Σύνολο Misgav από την πόλη Misgav του Ισραήλ 

Το φωνητικό σύνολο Misgav ειδικεύεται στο τραγούδι της Εβραϊκής φολκλορικής μουσικής, η οποία έχει επηρεαστεί από μετανάστες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Τα περισσότερα τραγούδια του ρεπερτορίου τους είναι γραμμένα στην Εβραϊκή γλώσσα, αν και κάποια είναι μεταφράσεις τραγουδιών από άλλες κουλτούρες / χώρες. Τα τραγούδια που επιλέγουν είναι επεξεργασμένα με πλούσιες και πολύπλοκες εναρμονίσεις, που τονίζουν τις φωνητικές ικανότητες του συνόλου.
Η χορωδία αποτελείται από μέλη της τοπικής κοινότητας που απολαμβάνουν τις εβδομαδιαίες τους πρόβες και την ενασχόλησή τους με τη μουσική. Εμφανίζεται τακτικά στην τοπική κοινότητα, αλλά και ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να συμμετέχει σε χορωδιακά φεστιβάλ και συναυλίες. Επίσης, έχουν εμφανιστεί σε διάφορες χώρες στο εξωτερικό (Γαλλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Ιταλία). Όλα αυτά τα χρόνια έχουν κερδίσει διάφορα βραβεία, όπως:
- 2η θέση, στον εθνικό διαγωνισμό “Folksongs of Israel”
- Χρυσό μετάλλιο, στον εθνικό χορωδιακό διαγωνισμό “Mila Choir Association”
- 2η θέση, στο Διεθνές φεστιβάλ φολκλορικού τραγουδιού της Μπρατισλάβα στη Σλοβακία το 2017.
Ο Δρ. Nadav Ziv κατέχει ντοκτορά στη σύνθεση από το Πανεπιστήμιο Bar Ilan στο Ισραήλ. Αφοσιωμένος μουσικός και συνθέτης, διευθύνει φωνητικά και ορχηστρικά σύνολα ενηλίκων και νέων ενώ διδάσκει μουσική σε διάφορα κολλέγια και λύκεια. Οι βραβευμένες συνθέσεις του τόσο για ορχήστρα όσο και για χορωδία έχουν παρουσιαστεί και ηχογραφηθεί στο Ισραήλ, τη Γερμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Νέα Ζηλανδία.

Διευθύνει : Nadav Ziv

 

 

 

 Χορωδία κοριτσιών “Partners in Praise” από τη Μινεάπολις της Μινεσότα των ΗΠΑ

Σχηματισμένη το 1994 για να εμφανιστεί στην παραγωγή “Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat” στο Broadway, η χορωδία κοριτσιών “Partners in Praise” μετράει 24 έτη χορωδιακής αρτιότητας. Σκοπός της χορωδίας είναι να εμψυχώνει νέα κορίτσια να γνωρίσουν τον εαυτό τους, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ευκαιρίες μέσω της μουσικής. Η χορωδία προσελκύει νέες από την ευρύτερη περιοχή της Μινεάπολις και τις κοινότητες του Αγίου Παύλου στη Μινεσότα, και καταπιάνονται με μια αξιοσημείωτη ποικιλία μουσικών στυλ, με έμφαση στην Παγκόσμια μουσική. Η χορωδία έχει κερδίσει σημαντική αναγνώριση σε διεθνείς διαγωνισμούς κι έχει εμφανιστεί σε πολλές σκηνές σε όλο τον κόσμο: Αυστραλία, Ελλάδα, Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχία, Ισπανία, Αγγλία, Κόστα Ρίκα, Ιρλανδία, Καναδά καθώς και σε όλες τις ΗΠΑ.

Παθιασμένη ερμηνεύτρια, μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός, η Julia Fahey είναι η ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια της διεθνούς καταξιωμένης χορωδίας κοριτσιών “Partners in Praise”. Αυτή τη στιγμή είναι περιζήτητη προσκεκλημένη μαέστρος και ειδικός στη σχολή του Visitation School και στην Ακαδημία του St. Thomas στα Mendota Heights της Μινεσότα. Έχει διευθύνει τις τιμητικές χορωδίας του ACDA – MN, ενώ έχει υπηρετήσει ως φωνητική εκπαιδεύτρια την Γυναικεία Χορωδία όλων των Πολιτειών της Αμερικής το 2015. Οι χορωδίες της έχουν επιλεγεί να εμφανιστούν σε πολλά πολιτειακά συνέδρια του ACDA, MMEA, NCEA, στο τοπικό συνέδριο του NC – ACDA το 2016 και στο συνέδριο για την 50η επέτειο του ISME, στα Κανάρια Νησιά.

Διευθύνει : Julia Fahey

 

 

 Χορωδία Δωματίου του Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου “Alexander Petrosyan” από την πόλη Kharkiv της Ουκρανίας

Η Χορωδία Δωματίου του Εθνικού Τεχνικού Πανεπιστημίου “Alexander Petrosyan” ιδρύθηκε στο Kharkiv της Ουκρανίας τη δεκαετία του ’50 του τελευταίου αιώνα. Από τότε η χορωδία συμμετέχει τακτικά σε διάφορες συναυλίες, φεστιβάλ και διαγωνισμούς τόσο στην Ουκρανία όσο και στο εξωτερικό. Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει κλασική, εκκλησιαστική, Ουκρανική παραδοσιακή, αλλά και άλλων χωρών μουσική, καθώς και έργα σύγχρονων συνθετών. Τους αρέσει ιδιαίτερα να ταξιδεύουν, να δέχονται καλεσμένους, να μαθαίνουν νέα έργα και να πραγματοποιούν νέες μουσικές συνεργασίες με άλλες χορωδίες. Η χορωδία αποτελείται κυρίως από φοιτητές του Πανεπιστημίου, πρώην αλλά και νυν ακαδημαϊκούς. Παρόλο που προέρχονται από τις Φυσικές Επιστήμες, όλα τα μέλη της λατρεύουν να τραγουδούν, γεγονός που την καθιστά πρωταρχική τους ασχολία στον ελεύθερο χρόνο τους.

Διευθύνουν : Maxim Sidorov, Ruslana Sidorova

 

 

 Χορωδία του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Bucaramanga από την Κολομβία

Η Χορωδία του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Bucaramanga ιδρύθηκε μαζί με τη Σχολή Μουσικής κι έχει μια πασίγνωστη δραστηριότητα για πάνω από 2 δεκαετίες. Αποτελούμενη από φοιτητές και αποφοίτους διαφόρων τμημάτων, η χορωδία ιδρύθηκε ως μία από τις καλλίτερες της χώρας. Έχει βραβευτεί σε σημαντικούς διαγωνισμούς και φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο. Χώρες όπως η Αργεντινή, Βενεζουέλα, Ισπανία, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία και Γερμανία έχουν απολαύσει τις εξαιρετικές εμφανίσεις της χορωδίας που περιλαμβάνουν Κολομβιανή και Λατινοαμερικάνικη φολκλορική μουσική, καθώς και έργα που εντείνονται από την Αναγέννηση έως τη σύγχρονη εποχή.
Ο καθηγητής Rafael Ángel Suescún Mariño είναι απόφοιτος με πτυχίο μουσικής του Βιομηχανικού Πανεπιστημίου του Santander, UIS. Επίσης κατέχει master στην Λατινοαμερικανική Μουσικολογία από το Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Βενεζουέλας με τιμητική μνεία. Έχει υπάρξει μέλος της χορωδίας του Πανεπιστημίου του UIS για 8 χρόνια και βοηθός μαέστρου του καθ. Gustavo Gómez Ardila. Έχει πάρει μέρος σε διάφορα σεμινάρια με παγκοσμίως ονομαστούς καθηγητές. Αυτή τη στιγμή είναι μαέστρος της χορωδίας UNAB, συντονιστής και διευθυντής της UNAB.

Διευθύνει : Rafael Ángel Suescún Mariño

 

 

 

 Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Res miranda” από την πόλη Novi Sad της Σερβίας

Το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Res miranda” αποτελείται από 8 μέλη. Παρακινούμενες από την κοινή τους αγάπη για τη φωνητική και τον εκλεπτυσμένο ήχο της χορωδίας δωματίου, επιθυμούν να εμπλουτίσουν και να αναζωογονήσουν το πολιτιστικό περιβάλλον, να προωθήσουν τον χορωδιακό ήχο και να συμμετέχουν σε φεστιβάλ και διαγωνισμούς τόσο στη χώρα τους όσο και το εξωτερικό. Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι ποικίλο και εκτείνεται από διαφορετικές εποχές και στυλ έως λαϊκές εναρμονίσεις. Έχει συμμετάσχει σε 2 διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας 1ο βραβείο και ειδικό βραβείο για το καλλίτερο ρεπερτόριο, στο Χορωδιακό Φεστιβάλ Οχρίδας το 2016, και 1ο βραβείο και grand prix στην κατηγορία των φωνητικών συνόλων καθώς και ειδικό βραβείο για την καλλίτερη ερμηνεία θρησκευτικού έργου στο Διεθνές Πρωτάθλημα Χορωδιών στην Tuzla το 2017. Από το 2017, το σύνολο διευθύνει η Dunja Huzjan.
Η Dunja Huzjan γεννήθηκε το 1985 στο Novi Sad και αποφοίτησε από το μουσικό τμήμα της Ακαδημίας Τεχνών του Novi Sad με πτυχίο στη Γενική Μουσικοπαιδαγωγική. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια κι εργαστήρια πάνω στη χορωδιακή μουσική (Κάτω Χώρες 2009, Αγγλία 2010, Ιταλία 2012, Ουγγαρία 2013, Γαλλία 2014, Ουγγαρία 2015). Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως πιανίστας στη σχολή μπαλέτου του Novi Sad, ενώ διευθύνει τις χορωδίες “Kredarica” στο Novi Sad, την παιδική χορωδία της Ακαδημαϊκής Κοινότητας Πολιτισμού και Τεχνών “Sonja Marinković” και φυσικά το γυναικείο φωνητικό σύνολο “Res miranda”.

Διευθύνει : Dunja Huzjan

 

 

 

 Χορωδία Δωματίου “Helü” από την πόλη Tartu της Εσθονίας

Η Χορωδία Δωματίου “Helü” ιδρύθηκε το 2004. Η χορωδία, η οποία αρχικά βασίστηκε σε ένα πρόγραμμα για τη λειτουργία της, εξελίχθηκε σε μια στενά δεμένη ομάδα ανθρώπων που απολαμβάνουν να βρίσκονται για να τραγουδούν μαζί κάθε εβδομάδα. Μαζεύονται στην πόλη Tartu στη νότια Εσθονία και το όνομά της σημαίνει “ήχος” στην τοπική διάλεκτο.
Έχει ποικίλο ρεπερτόριο, που συμπεριλαμβάνει μουσική Εσθονών κλασσικών και σύγχρονων συνθετών όπως Arvo Pärt, Veljo Tormis, Cyrillus Kreek, Tõnu Kõrvits, Pärt Uusberg, καθώς και έργα ξένων συνθετών (Ralph Vaughan Williams, Jaakko Mäntyjärvi, Eric Whitacre, Eriks Ešenvalds, Jake Runestad, κα).
Έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε διάφορους διαγωνισμούς τόσο στην Εσθονία όσο και αλλού. Το 2016 η χορωδία συμμετείχε στον διάσημο Διεθνή μουσικό διαγωνισμό του Llangollen στην Ουαλία και κέρδισε το 2ο βραβείο στην κατηγορία των μικτών χορωδιών. Το 2017, κέρδισε το 3ο βραβείο στην κατηγορία των χορωδιών δωματίου στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Ταλλίν.
Η Küllike Joosing αποφοίτησε από το Μουσικό Κολλέγιο Heino Eller του Tartu ως μαέστρος χορωδιών το 1996 και το 2001 από την τάξη διεύθυνσης της Εσθονικής Ακαδημίας Μουσικής. Είναι μέλος του συμβουλίου του Συνδέσμου Μικτών Χορωδιών Εσθονίας. Εκτός από την “Helü”, διευθύνει επίσης τη φοιτητική χορωδία του Tartu και την παιδική χορωδία “E Stuudio”. Το 2016 βραβεύτηκε ως η καλλίτερη μαέστρος στο Φεστιβάλ Χορωδιών Δωματίου Εσθονίας.

Διευθύνει : Küllike Joosing

 

 

 

 

Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης από την Μυτιλήνη της Λέσβου

Η χορωδία ξεκίνησε την πορεία της το 1995 με ιδρυτή τον μαέστρο κ. Γεώργιο Παζαΐτη με την ονομασία Χορωδία Μυτιλήνης “Νίκος Σκαλκώτας”. Το 2004 συγκροτείται σε σύλλογο αστικό μη κερδοσκοπικό και έκτοτε έχει δώσει αρκετές συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και διαγωνισμούς. Το 2005 κατέκτησε 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΧΟΝ στον Πειραιά, ενώ το 2008 και το 2010 στην 5η και 6η Ολυμπιάδα χορωδιών στην Αυστρία και την Κίνα αντίστοιχα, απέσπασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία μικτής χορωδίας “a cappella”. Η χορωδία έχει συμμετάσχει επίσης σε συναυλίες στη Σμύρνη, στη Σύρο, στη Χίο, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη και στο Ρέθυμνο.
Από το 2018, η χορωδία μετονομάζεται σε “Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης”. Από το 2012 τη διεύθυνση της χορωδίας έχει αναλάβει ο κ. Στυλιανός Λασκαρίδης.
Ο Στυλιανός Λασκαρίδης είναι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του ΑΠΘ, όπου σπούδασε στη τάξη σύνθεσης του Μιχάλη Λαπιδάκη. Ζει και εργάζεται στη Μυτιλήνη ως καθηγητής μουσικής σε σχολείο με ΑΜΕΑ. Έχει ασχοληθεί με το χορωδιακό τραγούδι ως μαέστρος χορωδιών στη Λέσβο και από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα είναι μαέστρος της Πολυφωνική Χορωδία Μυτιλήνης. Ως συνθέτης, έργα του έχουν παιχθεί σε συναυλίες, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ενώ έχει λάβει διακρίσεις και βραβεία σε πανελλήνιους διαγωνισμούς σύνθεσης.

Διευθύνει : Στυλιανός Λασκαρίδης

 

 

 

 

 Παιδική Χορωδία "Pro Musica – Magnόlia" από την πόλη Michalovce της Σλοβακίας

Η παιδική χορωδία “Pro Musica – Magnólia” είναι ένωση των χορωδιών “Pro Musica”, που ιδρύθηκε στο σχολείο τεχνών του Michalovce το 1998, και “Magnólia”, που ιδρύθηκε στο σχολείο τεχνών του Sobrance το 1985, και οι οποίες συμπτήχθηκαν το 2010. Στις συναυλίες η χορωδία αποτελείται από 60 παιδιά, ηλικίας 9 – 17 ετών και διευθύνεται από την ιδρύτρια και καλλιτεχνική διευθύντρια, κ. Viera Džoganova.
Η χορωδία έχει κερδίσει πολλά βραβεία κι έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ στην Ευρώπη (Τσεχία, Βέλγιο, Ελλάδα, Ιταλία, Φιλανδία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, κα) και στις ΗΠΑ. Το 2015 κέρδισαν στο Χορωδιακό Φεστιβάλ “Serenade” στην Ουάσινγκτον κι έκαναν 2 περιοδείες στο Μεξικό. Επίσης, κέρδισαν στην κατηγορία θρησκευτικής μουσικής στο Χορωδιακό Φεστιβάλ και Διαγωνισμό “Claudio Monteverdi” στη Βενετία το 2016.
Η Viera Džoganova αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Σχολή του Καθολικού Πανεπιστημίου του Ružomberok. Επίσης, έχει σπουδάσει ακορντεόν και διεύθυνση παιδικών χορωδιών. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως δασκάλα ακορντεόν, καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος των παιδικών χορωδιών “Pro Musica” στο Michalovce και “Magnólia” στο Sobrance.

Διευθύνει : Viera Džoganova

 

 

 

 

Χορωδιακό Σύνολο "Ron Meitar" από την πόλη Meitar του Ισραήλ

Το χορωδιακό σύνολο “Ron Meitar” έκανε την έρημο ν’ ανθίσει όταν ίδρυσαν το σύνολο στο Meitar, στην περιοχή που κατοικούσε ο Αβραάμ σπάζοντυας τη σιωπή της ερήμου με τους ήχους της ζωής, της δημιουργικότητας και της ποίησης.
Από τις πρώτες ημέρες της κοινότητας, αποτελεί αδιαχώριστο μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Το σύνολο εκπροσωπεί το Meitar σε φεστιβάλ και συνέδρια στο Ισραήλ και το εξωτερικό, ενώ έχει ήδη ηχογραφήσει 3 άλμπουμ.
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, λειτουργεί υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Shalom Ohayon και πραγματοποιεί μια καινούρια παράσταση, που ονομάζεται “Παράθυρο στη Μεσόγειο”, όπου το σύνολο παρουσιάζει μια επιλογή Εβραϊκών τραγουδιών, που βασίζονται σε πασίγνωστες ελληνικές μελωδίες, που είναι ιδιαίτερα αγαπητές στο Ισραήλ.

Διευθύνει : Shalom Ohayon

 

 

 

 

Παιδική Χορωδία "Lastivka" από το Κίεβο της Ουκρανίας

Η Παιδική Χορωδία "Lastivka" (δηλ. “Χελιδόνι”) ιδρύθηκε την Άνοιξη του 2005 από το Σύλλογο Σπίτι και Παιδιά και Νέους στην περιοχή Holosiivski του Κιέβου. Η χορωδία δημιουργήθηκε από και εργάζεται υπό τη διεύθυνση της Oksana Ursatii. Στη δουλειά τους έχουν ως αρχή τη χορωδιακή σπουδή με τους νέους χορωδούς να συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες, όπως το χορωδιακό και το ακαδημαικό τραγούδι, ενώ στη χορωδία επίσης διδάσκεται σολφέζ και πιάνο.Αποτελείται από τρία τμήματα:
Προπαρασκευαστική χορωδία, με παιδιά 4 – 5 ετών
Μικρή χορωδία, με παιδιά 6 – 10 ετών
Μεγαλύτερη χορωδία (συναυλιών), με παιδιά 10 – 18 ετών
Στην πραγματικότητα η "Lastivka" είναι μια μεγάλη χορωδιακή οικογένεια , με 7 δασκάλους και πάνω από 150 παιδιά.
Έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, όπως:
• Δύο πρώτες θέσεις στις κατηγορίες παιδικών χορωδιών και θρησκευτικής μουσικής αντίστοιχα, στο 47ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ του Międzyzdroje, στην Πολωνία.
• Πρώτη θέση και τον τίτλο της “καλλίτερης χορωδίας” στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικών Χορωδιών "George Frederick Handel" στο Halle της Γερμανίας.
• Πρώτη θέση στην κατηγορία των παιδικών χορωδιών και το Grand prix στον 5ο Διεθνή Νεανικό Διαγωνισμός Χορωδιακής Μουσικής “Gavriil Musicescu”, στο Ιάσιο της Ρουμανίας.

Το 2014, η χορωδία εξέδωσε το πρώτο της CD: “Benjamin Britten, Missa brevis; A Ceremony of Carols”.

Διευθύνει : Oksana Ursatii

 

 

 

 

Γυναικεία Χορωδία "Makeblijde" από την πόλη Zele του Βελγίου

Ιδρύθηκε το 1943 από τον Josée Standaert. Στην μακρόχρονη ιστορία της, η χορωδία έχει πάρει μέρος σε πληθώρα προγραμμάτων και ανταλλαγών, ενώ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, έχει δώσει συναυλία gala για το ίδρυμα “King Baudouin”, παρουσία του τότε εστεμμένου πρίγκιπα Φιλίππου και της πριγκίπισσας Ματθίλδης.
Έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς, τόσο στη χώρα τους όσο και στο εξωτερικό κερδίζοντας πολυάριθμα βραβεία, εκ των οποίων τα πιο πρόσφατα είναι:
• Το υψηλότερο με βαθμολογία 97.66% στο Χορωδιακό Φεστιβάλ και Διαγωνισμό της Κωνσταντινούπολης, Τουρκία 2012·
• 2ο βραβείο στην κατηγορία ομοίων φωνών και βραβείο κοινού, στο διεθνή χορωδιακό διαγωνισμό του Maasmechelen, Βέλγιο 2013·
• Grand Prix και ειδικό βραβείο για την καλλίτερη παρουσίαση του υποχρεωτικού έργου, στο Διεθνή Διαγωνισμό του Vilnius, Λιθουανία 2016.

Ο Filip Haentjens έχει σπουδάσει κλαρινέτο, μουσική δωματίου, θεωρία της μουσικής και διασκευή στο Ωδείο του Ghent, ενώ έχει λάβει ανώτερο πτυχίου κλαρινέτου και 1ο βραβείο στο μπάσο κλαρινέτο στο Βασιλικό Φλαμανδικό Ωδείο του Antwerp. Εκεί, σπούδασε επίσης διεύθυνση χορωδίας, σύνθεση ηλεκτρονικής μουσικής, τεχνικές ηχογράφησης και MIDI.
Αυτή τη στιγμή, είναι καθηγητής κλαρινέτου και ορχηστρικών συνόλων στην Ακαδημία του Lokeren. Δίνει τακτικά συναυλίες με διάφορα σύνολα. Έχοντας το δικό του στούντιο ηχογράφησης, εργάζεται επίσης ως ηχολήπτης, διασκευαστής έργων και συνθέτης.

Διευθύνει  : Filip Haentjens

 

 

 

 

 

Χορωδία Κοριτσιών "Skowronki" από την πόλη Poznań της Πολωνίας

Η χορωδία κοριτσιών "Skowronki"από το Poznań της Πολωνίας ιδρύθηκε το 1950. Το ρεπερτόριό της ανακαλύπτει ξανά και προάγει έργα ποικίλων συνθετών από διάφορες περιόδους αλλά επίσης περιλαμβάνει κομμάτια γραμμένα ειδικά για τη χορωδία. Έχει πάρει μέρος σε πολυάριθμα φεστιβάλ και χορωδιακά εργαστήρια στην Πολωνία και στο εξωτερικό και συνεργάζεται με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Poznań. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς, εκ των οποίων τα ποιο σημαντικά είναι:
• Grand Prix στο Εθνικό Τουρνουά Χορωδιών “Legnica Cantat” (2007),
• Grand Prix στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών στην Οχρίδα, FYROM (2011),
• Grand Prix στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών του Freamunde στην Πορτογαλία (2016),
• Και, το Grand Prix στο Διεθνή Διαγωνισμό Χορωδιών “InCanto Mediterraneo” στο Milazzo της Σικελίας(2017).
Περιοδεύει τακτικά κι έχει εμφανιστεί στις Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Κροατία, FYROM, Γαλλία, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Δανία, Σουηδία, Λιθουανία, Λετονία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ισραήλ και ΗΠΑ. Τη χορωδία διευθύνει και εμπνέει δημιουργικά η μαέστρος, παιδαγωγός και λάτρης της χορωδιακής μουσικής, Alicja Szeluga.

Διευθύνει : Alicja Szeluga

 

 

 

 

 Μικτή Χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Θρακομακεδόνων από τους Θρακομακεδόνες Αττικής, Ελλάδα

Η Μικτή Τετράφωνη Χορωδία Θρακομακεδόνων ιδρύθηκε το 2003 με διευθυντή τον Σταύρο Πιοτόπουλο. Μέχρι το 2011 ήταν υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων, ενώ από το 2012 και μετά την ευθύνη λειτουργίας της έχει αναλάβει ο Σύλλογος Γυναικών Θρακομακεδόνων. Απαρτίζεται από ερασιτέχνες χορωδούς με αγάπη για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών καθώς και άλλα παρμένα από τον χώρο της ελληνικής παράδοσης.
Έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου Θρακομακεδόνων με αφιερώματα σε Έλληνες Συνθέτες (Ξαρχάκο, Χατζιδάκι κλπ) καθώς και στους επτανήσιους λογοτέχνες , το ρεμπέτικο και άλλα. Επίσης, έχει εμφανιστεί σε συναυλίες εντός και εκτός Αττικής. Το 2004 έλαβε μέρος στην τελετή λήξης των αγώνων της Παραολυμπιάδας της Αθήνας, ενώ το 2005 είχε την 1η της τηλεοπτική εμφάνιση, σε αφιέρωμα για τη Μικρά Ασία. Από το Μάιο του 2013 διοργανώνει με μεγάλη επιτυχία Φεστιβάλ Χορωδιών, που πλέον αποτελεί θεσμό στη Χορωδιακή μουσική, ενώ από τον Μάρτη του 2014 είναι μέλος της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Ο Σταύρος Πιοτόπουλος σπούδασε μουσική (ακορντεόν και ανώτερα θεωρητικά). Εξειδικεύτηκε στη διεύθυνση Χορωδίας όπου και έλαβε πτυχίο το 2001, κοντά στον Μαέστρο Κωστή Κωνσταντάρα. Επίσης, έχει παρακολουθήσει πολλά μουσικοπαιδαγωγικά σεμινάρια, καθώς και σεμινάρια Μονωδίας και Ιστορίας της Τέχνης. Από το 2001 έως και σήμερα είναι Διευθυντής των Χορωδιακών τμημάτων του Δημοτικού Ωδείου Αγ. Βαρβάρας, ενώ από το 2012 ανέλαβε τη διεύθυνση της νεοσύστατης Χορωδίας του συλλόγου γυναικών Θρακομακεδόνων.
Έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και ρεσιτάλ με σημαντικούς καλλιτέχνες, όπως ο Βασίλης Λέκκας, ο Κώστας Θωμαΐδης, κ.α., αλλά και με ηθοποιούς όπως ο Γιάννης Παπαγιάννης, ο Γρηγόρης Βαλτινός. Διετέλεσε μαέστρος των Χορωδιών του Δήμου Θρακομακεδόνων και Δήμου Χολαργού, ενώ ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Χορωδίας “Fons Musicalis”, όπου συμμετείχε ως Τενόρος.

Διευθύνει : Σταύρος Πιοτόπουλος

 

 

 

 

Μικτή Χορωδία "Educatus" του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κρακοβίας της Πολωνίας

Η Μικτή Χορωδία "Educatus" του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Κρακοβίας ξεκίνησε τη δραστηριότητά της τον Απρίλιο του 2000 με πρωτοβουλία του καθηγητή Adam Korzeniowski, ο οποίος είναι ο μαέστρος και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας. Δεν είναι μόνο μια ακαδημαϊκή ομάδα, αλλά και μια παρέα φίλων με πάθος για τη μουσική που διαπρέπει χάρη στη θαυμάσια ατμόσφαιρα που δημιουργούν ο μαέστρος και τα μέλη της.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει μουσική διαφορετικών περιόδων και στυλ. Εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο σε ποικίλα φεστιβάλ, διαγωνισμούς και συναυλίες τόσο στην Πολωνία όσο και στο εξωτερικό. Έχει δώσει πάμπολλες συναυλίες κι έχει συμμετάσχει σε σημαντικές εκδηλώσεις, όπως η 7η παπική επίσκεψη του Πάπα Ιωάννη Παύλου II στην Πολωνία το 2002. Στα 17 χρόνια της ύπαρξής της, η χορωδία έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς στην Πολωνία καθώς και στο εξωτερικό. Ελλάδα, Ισπανία, Βουλγαρία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Τσεχία, Γαλλία είναι τα μέρη που έχουν επισκεφτεί, έχοντας την ευκαιρία να συλλέξουν αναμνήσεις και να κερδίσουν εμπειρίες, οι οποίες αξιοποιούνται και ευδοκιμούν σε κάθε επόμενη / διαδοχική καλλιτεχνική σεζόν.

Διευθύνει : Adam Korzeniowski

 

 

 

 

Παιδική Χορωδία του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου “Ελληνοαγγλική Αγωγή” από το Μαρούσι Αττικής, Ελλάδα

Η παιδική χορωδία του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου “Ελληνοαγγλική Αγωγή” ιδρύθηκε το 2002. Αποτελείται από 45 μαθητές, ηλικίας 7 – 12 ετών, οι οποίοι εκπροσωπούν το σχολείο τους κάθε χρόνο σε πολυάριθμες εκδηλώσεις (θεατρικά έργα, εθνικές επετείους, ειδικά μουσικά αφιερώματα, χορωδιακά φεστιβάλ, χορωδιακούς διαγωνισμούς, χριστουγεννιάτικα events σε πολυκαταστήματα, κλπ). Το ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνει τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών, για μια ή δυο φωνές, καθώς και παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο. Σκοπός της χορωδίας είναι η απόκτηση μουσικής εμπειρίας και γνώσης και η κοινωνικοποίηση, η συνεργασία, η έκφραση και η διασκέδαση. Έως το 2011 η κ. Ελευθερία Βούλγαρη ήταν μαέστρος της χορωδίας. Τα τελευταία 6 χρόνια τη χορωδία συνδιευθύνουν η κ. Ελευθερία Βούλγαρη και ο κ. Γεώργιος Σιτώτης.
Η Ελευθερία Βούλγαρη έχει δίπλωμα στο πιάνο, στη σύνθεση, στη διεύθυνση χορωδίας και master στη μουσική ψυχολογία στην εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Sheffield στην Αγγλία. Έχει δημοσιεύσει άρθρα, κάποια από τα οποία έχει παρουσιάσει και σε διεθνή και άλλα συνέδρια, ενώ είναι μέλος του ελληνικού συλλόγου μουσικών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και βασικό μέλος του ελληνικού συλλόγου μαέστρων χορωδίας και ορχήστρας. Είναι καθηγήτρια μουσικής στο ιδιωτικό δημοτικό σχολείο “Ελληνοαγγλική Αγωγή” και διευθύνει την ομώνυμη χορωδία. Επίσης διευθύνει τις χορωδίες (παιδική, νεανική, μικτή) του Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης, καθώς και τη χορωδία ηλικιωμένων του Δήμου Βριλησσίων.
Ο Γεώργιος Σιτώτης είναι κάτοχος πτυχίου μουσικών σπουδών από το ΑΠΘ και master στον σχεδιασμό και ανάπτυξη εκπαιδευτικών μονάδων από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο. Έχει μελετήσει διεύθυνση χορωδίας και ορχήστρας με τον Γιώργο Αραβίδη και τη Φαίδρα Γιαννέλου, ενώ έχει παρακολουθήσει master class στο ίδιο θέμα με πολλούς καταξιωμένους μαέστρους, όπως οι Μιχάλης Οικονόμου, Μιχάλης Πατσέας, Μίλτος Λογιάδης, Ragnar Rasmussen, Ursa Lah, Αντώνης Κοντογεωργίου, Μίλτος Λογιάδης, Zoltan Pad, Katalin Kiss and Peter Erdei. Το Σεπτέμβριο του 2017 ψηφίστηκε από τη Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών ως ένας από τους καλλίτερους νέους μαέστρους κατά το 9ο master class διεύθυνσης που διοργάνωσε το ASO. Διδάσκει μουσική σε δημοτικά σχολεία τα τελευταία 14 χρόνια και διευθύνει τις παιδικές χορωδίες των “Τροβαδούρων Κηφισιάς” και του ιδιωτικού δημοτικού σχολείου “Ελληνοαγγλική Αγωγή”.

Διευθύνουν  : Ελευθερία Βούλγαρη και Γεώργιος Σιτώτης

 

 

 

 

 

 

 Γυναικεία Χορωδία "Trimontium" από την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας

Η γυναικεία χορωδία “Trimontium” ιδρύθηκε το 1965 στο Plovdiv της Βουλγαρίας. Η χορωδία έχει μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία. Έχει κερδίσει πολυάριθμα διπλώματα και βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς, κάποια από τα οποία είναι : 3ο Βραβείο και χάλκινο μετάλλιο στον Διεθνή Χορωδιακό Διαγωνισμό στη Βάρνα, Χρυσά μετάλλια στο 6ο και 7ο Εθνικό Φεστιβάλ Χορωδιών και πρώτη θέση στην κατηγορία ομοίων φωνών στο 4ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ “Μουσική και Θάλασσα” στη Παραλία, Ελλάδα (2015). Είναι μέλος του συλλόγου “Πανόραμα της Βουλγαρικής Χορωδιακής Τέχνης”.
Έχει ευρύ και ποικίλο ρεπερτόριο, μεγάλο μέρος του οποίου καταλαμβάνεται από έργα βασισμένα στη Βουλγαρική φολκλόρ μουσική από τους πιο διάσημους Βούλγαρους συνθέτες και έργα Ορθόδοξων και Δυτικοευρωπαίων συνθετών. Έχει εμφανιστεί στις: Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ουγγαρία, Γαλλία, Αυστρία, Κροατία και Μαυροβούνιο. Από το 2010, τη χορωδία διευθύνει η Vanya Atanasova.
Η Vanya Atanasova αποφοίτησε από την Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών του Plovdiv το 1979, όπου πήρε Master στη μουσική. Σπούδασε διεύθυνση με την καθηγήτρια Vasilika Spasova και κατόπιν πήρε μέρος σε μαθήματα χορωδιακής διεύθυνσης από τον καθηγητή Kr. Chetinyan. Για τα επιτεύγματα της, της έχει απονεμηθεί τιμητική διάκριση από την πόλη του Plovdiv. Τη χορωδία συνοδεύει στο πιάνο η κα Diana Kaneva, η οποία έχει βραβευτεί από την πόλη του Plovdiv για τα μουσικά επιτεύγματά της.

Διευθύνει : Vanya Atanasova

 

 

 

 

 

Πολυφωνική χορωδία Δήμου Αλεξάνδρειας "Αλεξανδρινές Φωνές" από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Ελλάδα

Οι ”Αλεξανδρινές Φωνές” είναι η μικτή, πολυφωνική χορωδία του Δήμου Αλεξάνδρειας. Η χορωδία ιδρύθηκε το 1998 και αποτελείται από 50 ερασιτέχνες χορωδούς. Ερμηνεύει πολλά είδη μουσικής, ιδιαίτερα Έλληνες συνθέτες, φολκλόρ μουσική και μπαρόκ. Έχει δώσει συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό κι έχει κερδίσει αρκετά βραβεία, ενώ το 2002 και το 2003 τιμήθηκε με χρυσό μετάλλιο από την UNESCO και από την Εκκλησία της Ελλάδας, αντίστοιχα. Τη χορωδία διευθύνει η Ελένη Θεοδωρίδου. Στο πιάνο συνοδεύει ο Κώστας Παντελίδης.
Η Ελένη Θεοδωρίδου σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Διευθύνει τις χορωδίες του Δήμου Αλεξάνδρειας (“Μελισσάνθη” και “Αλεξανδρινές Φωνές”) από το 1988 και τη χορωδία των “Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη” από το 2002. Διδάσκει Γερμανικά στα τμήματα Μονωδίας και Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με τους συνθέτες: Διονύση Σαββόπουλο, Διονύση Τσακνή, Γιώργο Χατζηνάσιο και Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Διευθύνει : Ελένη Θεοδωρίδου

 

 

 

 

 Χορωδία "Dnipro" του Εθνικού Πανεπιστημίου "Taras Shevchenko" του Κιέβου της Ουκρανίας

Η Χορωδία "Dnipro" του Εθνικού Πανεπιστημίου "Taras Shevchenko" του Κιέβου είναι μια από τις παλαιότερες χορωδίες στην Ουκρανία, γιορτάζοντας φέτος την 175η επέτειό της. Η πρώτη χορωδιακή ομάδα ιδρύθηκε το 1843 και αρχικά ήταν εκκλησιαστική. Στην μακραίωνη πορεία της, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική αφύπνιση της Ουκρανίας και του λαού της.
Τα τελευταία χρόνια, η χορωδία συνεχίζει να συναγωνίζεται με επιτυχία επαγγελματικές και ερασιτεχνικές χορωδίες τόσο σε εθνική όσο και σε διεθνή κλίμακα, συμμετέχοντας σε πάμπολλα φεστιβάλ και διαγωνισμούς στην Ουκρανία, Λευκορωσία, Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία και Ιταλία.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έργα εθνικών και ξένων κλασικών συνθετών, εκκλησιαστικά χορωδιακά έργα, ουκρανικά φολκλορικά τραγούδια και σύγχρονη μουσική. Μέσα από την αγάπη για τη μουσική, τις υψηλές μουσικές απαιτήσεις και διεθνείς ανταλλαγές, η χορωδία "Dnipro” κάνει γνωστή την ουκρανική παράδοση, τη μοντέρνα χορωδιακή τέχνη και τη διαφορετικότητα των πολιτισμών. Από το 2009, η χορωδία διευθύνεται από την Iryna Dusheiko ενώ ο συνθέτης Ihor Tylyk είναι ο αρχηγός της ομάδας.
Η Iryna Dusheiko αποφοίτησε από την τάξη της χορωδιακής διεύθυνσης του Μουσικού Ινστιτούτου “R. Glier” στο Κίεβο το 1993. Πήρε ειδίκευση στη διεύθυνση στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Πολιτισμού και Τεχνών στο Κίεβο το 1998. Το 2001 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο τμήμα της μουσικοπαιδαγωγικής. Από το 2009 είναι καλλιτεχνική διευθύντρια και μαέστρος της Χορωδίας "Dnipro" του Εθνικού Πανεπιστημίου "Taras Shevchenko" του Κιέβου.

Διευθύνει : Iryna Dusheiko

 

 

 

 

Χορωδία "Εμμέλεια" από τη Λεμεσό της Κύπρου

Η Γυναικεία Χορωδία ‘’Εμμέλεια’’ αποτελεί αυτόνομο τμήμα της ομώνυμης χορωδίας και δραστηριοποιείται από τον Ιανουάριο του 2016. Έχει λάβει μέρος σε αρκετές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με την πιο σημαντική να είναι η Χριστουγεννιάτικη συναυλία ‘’Classy, Brassy Christmas’’ στις 27και 28 Δεκεμβρίου 2016 στη Λευκωσία και τη Λεμεσό αντίστοιχα. Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα από το διεθνές κλασικό ρεπερτόριο, κυρίως του 20ου και 21ου αιώνα, καθώς και επεξεργασίες ελληνικών και κυπριακών δημοτικών, τραγουδιών, ελληνικής έντεχνης και ποπ ξένης μουσικής.
Η Ελένη Κυπριανού σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στο Κονσερβατόριο της Σόφιας στη Βουλγαρία και είναι κάτοχος Master Διεύθυνσης Χορωδίας, Θεωρητικών – Μουσικοπαιδαγωγικών και Διδασκαλίας Τραγουδιού από τη Μουσική Ακαδημία “Liszt Ferenc” της Βουδαπέστης στην Ουγγαρία. Από το 1996 εργάζεται ως Καθηγήτρια Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει διευθύνει τις χορωδίες: Μουσικού Λυκείου Πάφου, Μουσικού Γυμνασίου Πάφου, τις χορωδίες της Πολιτιστικής Κίνησης ‘’Επιλογή’’ Λεμεσού και τις χορωδίες του πολιτιστικού ομίλου ‘’Εμμέλεια’’. Έχει λάβει μέρος σε Διεθνή σεμινάρια Διεύθυνσης ( Πολωνία, Βουλγαρία, Ελλάδα )

Διευθύνει : Ελένη Κυπριανού

<img s