Κριτική επιτροπή

XΟΡΩΔΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑ

Ο Ambrož Čopi (1973) γεννήθηκε στην πόλη Bovec (Σλοβενία). Έχει σπουδάσει σύνθεση, πιάνο και φωνητική. Οι συνθέσεις του βραβεύτηκαν σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης. Τα έργα του έχουν εκδοθεί και σε CD από τις εταιρείες: Astrum, DSS, and Sulasol. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία “Νέος Μουσικός της χρονιάς, 1995”, βραβείο “Preseren” από το Πανεπιστήμιο της Ljubljana και βραβείο από το Δήμο του Bovec (1997), με χρυσή τιμητική πλακέτα από το Πανεπιστήμιο της Primorska (2009), για τα επιτεύγματά του με την Ακαδημαϊκή Χορωδία του Πανεπιστημίου της Primorska, δύο σημαντικά βραβεία από το δήμο του Koper και με το βραβείο “Gallus” (2014), την υψηλότερη βράβευση στο τομέα της μουσικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο στη Σλοβενία. Από το 1999 διδάσκει μουσική στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο του Koper και από το 2010 είναι μαέστρος της νεανικής χορωδίας του Ωδείου της Ljubljana. Επίσης έχει διευθύνει τις: μικτή νεανική χορωδία του σχολείου τεχνών του Koper (1999 – 2002, 2007 – 2013), Ορχήστρα δωματίου “Vladimir Lovec” (2005 – 2007), Χορωδία Δωματίου “Iskra” από την πόλη Bovec (1992 – 2001), Χορωδία Δωματίου της πόλης Nova Gorica (1998 – 2004), Μικτή Χορωδία “Obala” από την πόλη Koper (1998 – 2007) και Ακαδημαϊκή Χορωδία του πανεπιστημίου της Primorska στην πόλη Koper (2004 – σήμερα). Με τις χορωδίες του έχει κερδίσει πάμπολλα βραβεία κι έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος μαέστρος σε πληθώρα διαγωνισμών. Είναι τακτικά προσκεκλημένος ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ και διαγωνισμούς και πολύ συχνά ως λέκτορας σε διάφορα σεμινάρια στη χώρα του και στο εξωτερικό.

 


Ο Graeme Langager είναι Διευθυντής Χορωδιακών Δραστηριοτήτων στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου της British Columbia. Είναι ένας παθιασμένος και δυναμικός μαέστρος, ο οποίος συχνότατα προσκαλείται από διάφορους οργανισμούς ως ειδικός, κριτής, εκπαιδευτικός ή και φιλοξενούμενος. Έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη και σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική, δίνοντας συναυλίες σε χώρους όπως η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη, η Stefansdom στη Βιέννη, το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και οι καθεδρικοί ναοί και αίθουσες συναυλιών στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Τσεχική Δημοκρατία. Με τις χορωδίες που κατά καιρούς διευθύνει έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα χορωδιακά συνέδρια, διαγωνισμούς και φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Ο Langager γεννήθηκε σε μια μουσική οικογένεια, τραγουδώντας και παίζοντας όργανα από νεαρή ηλικία. Έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα χορωδιακής διεύθυνσης από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati College - Conservatory of Music και το πτυχίο μουσικής από το California State University στο Long Beach. Ο Langager κατέχει επίσης δίπλωμα στη Jazz. Έχει διδάξει για περισσότερα από 20 χρόνια σε πανεπιστήμια και κολέγια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά και είναι επίσης δραστήριος ως συνθέτης και επεξεργαστής κομματιών.

 


Ο Marco Antonio Garcia de Paz αποφοίτησε με τον ανώτερο βαθμό στη διεύθυνση χορωδίας από το Ανώτατο Μουσικό Κέντρο της Χώρας των Βάσκων. Ιδρυτής και αρχηγός της χορωδίας El León de Oro, στα 22 χρόνια ύπαρξης της, ο Garcia de Paz ανέπτυξε μια εκτεταμένη διεθνή καριέρα με το σύνολό του, που πραγματοποιήθηκε μέσω ενός μεγάλου αριθμού συναυλιών στις ΗΠΑ, την Αφρική και διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, σημαντικών βραβείων και ηχογραφήσεων σε ονομαστές δισκογραφικές εταιρίες. Τώρα επίσης, παίρνει μέρος ως κριτής στους πιο σημαντικούς χορωδιακούς διαγωνισμούς στην Ισπανία και την Ευρώπη. Επιπλέον διδάσκει σε masterclasses και εργαστήρια για την διεύθυνση χορωδίας και το «ανοιχτό τραγούδι», τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2015 προσκλήθηκε να διευθύνει την χορωδία της Ισπανικής Ραδιοφωνίας- Τηλεόρασης σε ένα κονσέρτο στο Μνημείο Θεάτρου της Μαδρίτης το οποίο μεταδόθηκε ζωντανά από το Κλασικό Ραδιόφωνο του Εθνικού Ραδιοφώνου της Ισπανίας. Φέτος έχει διευθύνει και άλλες επαγγελματικές χορωδίες στη χώρα του, όπως οι Community Of Madrid Choir (ORCAM) και National Choir of Spain (CNE). Είναι βασικός προσκεκλημένος μαέστρος στη χορωδία Young Choir of Andalusia. Οι προσεχείς υποχρεώσεις του αφορούν εργασίες σε Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

 


Ο καθηγητής Klaus - Jϋrgen Etzold είναι διευθυντής μουσικής στο Studienseminar Hannover για καθηγητές σχολείων. Επιπλέον, από το 1995 είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, Θεάτρου και ΜΜΕ του Ανόβερο. Το 1981 ίδρυσε τη χορωδία Junges Vokalensemble Hannover. Από το 1978 έως το 1986 ήταν βοηθός του καθηγητή Heinz Hennig, διευθυντή της Χορωδίας Αγοριών του Ανόβερο. Το 1980 υπήρξε συνιδρυτής και έως το 1985 σολίστας του Orlando di Lasso-Ensemble του Ανόβερο. Το 1994, 2006 και 2010 κέρδισε το βραβείο μαέστρου στον διαγωνισμό της Riva del Garda/Italy, της Torrevija/Spain και της Panyu/China. Έχει δώσει διαλέξεις για την πρώιμη μουσική και τη διεύθυνση στις Γερμανία, Κροατία (1999-2002), Μαδαγασκάρη (2008,2009), Βενεζουέλα (2012), Ελβετία (2014) και στο Πανεπιστήμιο Wits στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής (2015). Είναι μέλος του Συμβουλίου για τις Χορωδίες του Γερμανικού Μουσικού Συμβουλίου, καθώς και του Kamel Stiftung, ενός ιδρύματος για σολίστες.

 


Ο Κωστής Κωνσταντάρας γεννήθηκε στην Αθήνα, το 1954. Έχει σπουδάσει Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και Μουσική αρχικά στην Αθήνα και στην συνέχεια στην Αυστρία και στη Γερμανία, ειδικευμένος στην Διεύθυνση Χορωδίας& Ορχήστρας. Είτε ως Σολίστ (Βαρύτονος) είτε και ως Μαέστρος έχει συμπράξει με όλες τις γνωστές Ελληνικές αλλά και με ονομαστές ξένες συμφωνικές ορχήστρες και χορωδίες, την Εθνική λυρική Σκηνή και την Ελληνική Ραδιοφωνία & Τηλεόραση , συμμετέχοντας σε Όπερες και Ορατόρια, σε Συναυλίες και Ρεσιτάλ καθώς και σε Διεθνή Φεστιβάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες και μαέστρους ( π.χ. Γαβράς, Κακογιάννης, Κούνδουρος, Jourdan, Hampe, κπλ). Έχει υπάρξει μαέστρος ή/και καλλιτεχνικός διευθυντής των FONS MUSICALIS (1993 – σήμερα), Μικτή Επαγγελματική Χορωδία της ΔΕΗ (2005 - σήμερα), Δημοτικό Ωδείο Μυκόνου «Γεώργιος Αξιώτης» (1989 - 2012), Δημοτικό Ωδείο Ελληνικού/Αργυρούπολης «Γιώργος Μιχαλακέας» (1990 – 2012), Μουσικά Σύνολα Ορχήστρας και Χορωδίας Ωδείου «Φίλιππος Νάκας» (2013 – 2015). Επίσης εδώ και 30 έτη δραστηριοποιείται και ως παιδαγωγός, διδάσκοντας Μονωδία και Διεύθυνση Χορωδίας σε Ωδεία και Σεμινάρια. Τέλος, σταθμό στην μέχρι σήμερα καριέρα του αποτελεί το ότι τιμήθηκε να είναι ο αποκλειστικός και επίσημος Μαέστρος στις τελετές έναρξης και λήξης των Παρα-Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», διευθύνοντας 750 χορωδούς.

 


Η Theodora Pavlovitch είναι καθηγήτρια διεύθυνσης χορωδιών και διευθύντρια του Τμήματος Διεύθυνσης στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Βουλγαρίας. Ως μαέστρος έχει διευθύνει τη χορωδία της Κρατικής Τηλεόρασης της Βουλγαρίας (1986-1991) και τη Vassil Arnaudov Sofia Chamber Choir ( από το 1991 και προσφάτως). Από το 2005, είναι μαέστρος της χορωδίας του κλασσικού ραδιοφώνου πραγματοποιώντας συναυλίες σε συνεργασία με την ορχήστρα του κλασσικού ραδιοφώνου και παγκοσμίου φήμης σολίστ, όπως οι Andrea Bocelli, Anna-Tomova Sintow και άλλοι. Το 2007-2008 διηύθυνε την Παγκόσμια Χορωδία Νέων, η οποία τιμήθηκε από την UNESCO με τον τίτλο ‘’Καλλιτέχνης της Ειρήνης’’. Καλείται συχνά ως μέλος Κριτικών Επιτροπών σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς, ως μαέστρος και εισηγητής σε διεθνούς φήμης εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2005 προΐστατο σε ένα masterclass για μαέστρους χορωδιών στο 7ο Παγκόσμιο Συμποσίο Χορωδιακής Μουσικής στο Kyoto της Ιαπωνίας. Εκπροσωπεί τη Βουλγαρία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορωδιών από το 2012, έχει υπάρξει αντιπρόεδρος στο Διεθνή Οργανισμό Χορωδιακής Μουσικής (2008-2014), Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Χορωδίας Νέων(2010-2014), Πρόεδρος της Μουσικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Χορωδιών “Europa Cantat” (2003-2006). Για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα τιμήθηκε με το Χρυσό Εθνικό Βραβείο του Αιώνα από τον Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας (2016), τη Χρυσή Λύρα από την Ένωση Βούλγαρων Μουσικών (2010), διάφορα ειδικά βραβεία από την Ένωση Βουλγάρικων Χορωδιών, το Κλασσικό Ραδιόφωνο, το Δήμο της Σόφιας και άλλους οργανισμούς.

 


Ο John Fitzpatrick είναι μαέστρος, εξεταστής και τακτικός κριτής σε εθνικά και διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ. Καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ του Cork (1993 – σήμερα), Διευθυντής του μουσικού σχολείου της κομητείας του Cork (1974 – 2009), Ιδρυτικό μέλος του AOIC (Οργανισμός Ιρλανδικών Χορωδιών) και του Μουσικού Δικτύου, μέλος του συμβουλίου του Δικτύου Χορωδιακών Φεστιβάλ, μουσικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Χορωδιών – Europa Cantat και του Δικτύου Τραγουδιού. Έχει βραβευτεί από την πόλη του Cork(2007) ως άτομο της χρονιάς της πόλης του Cork, ενώ έχει λάβει τιμής ένεκεν Master στις Τέχνες από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Cork (2011), σε αναγνώριση της συμβολής του στη χορωδιακή μουσική, τη μουσική εκπαίδευση και στη μουσική και πολιτιστική ζωή του Cork.

 


Η Κατερίνα Βασιλικού είναι πτυχιούχος τής Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας, διπλωματούχος πιάνου και έχει κάνει σπουδές κλασικού τραγουδιού. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, Carl Orff και μουσικοκινητικής αγωγής, μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Kodály κ.α. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως Καθηγήτρια Μουσικής στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης. Διευθύνει τη Χορωδία “Ambitus” από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι και σήμερα και τη Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης από το 1992 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης διευθύνει τη Γυναικεία Χορωδία τού Ιδρύματος Θεοχαράκη, τη Γυναικεία Χορωδία “Νηρηίδες” και την Παιδική-Νεανική Χορωδία τού Δήμου Παλαιού Φαλήρου. Το 2016 ανέλαβε την προετοιμασία τής 1ης Παιδικής Ολυμπιακής Χορωδίας τής Ελλάδας για τη συμμετοχή της στην επίσημη Τελετή Παράδοσης τής Ολυμπιακής Φλόγας για τούς Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τού Ρίο, την ίδια χρονιά. Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα τής ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία τής ΕΡΤ, τη Μικτή Χορωδία τής ΔΕΗ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μικτή Δημοτική Χορωδία τών Μουσικών Συνόλων τού Δήμου Αθηναίων, τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως τον Λουκά Καρυτινό, τον Μίλτο Λογιάδη, τον Ανδρέα Πυλαρινό, τον Ηλία Βουδούρη, τον Βύρωνα Φιδετζή και άλλους.