Διεθνής Κριτική Επιτροπή
Διεθνής Κριτική Επιτροπή
Ο Ambrož Čopi (1973) γεννήθηκε στην πόλη Bovec (Σλοβενία). Έχει σπουδάσει σύνθεση, πιάνο και φωνητική. Οι συνθέσεις του βραβεύτηκαν σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης. Τα έργα του έχουν εκδοθεί και σε CD από τις εταιρείες: Astrum, DSS, and Sulasol. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία “Νέος Μουσικός της χρονιάς, 1995”, βραβείο “Preseren” από το Πανεπιστήμιο της Ljubljana και βραβείο από το Δήμο του Bovec (1997), με χρυσή τιμητική πλακέτα από το Πανεπιστήμιο της Primorska (2009), για τα επιτεύγματά του με την Ακαδημαϊκή Χορωδία του Πανεπιστημίου της Primorska, δύο σημαντικά βραβεία από το δήμο του Koper και με το βραβείο “Gallus” (2014), την υψηλότερη βράβευση στο τομέα της μουσικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο στη Σλοβενία. Από το 1999 διδάσκει μουσική στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο του Koper και από το 2010 είναι μαέστρος της νεανικής χορωδίας του Ωδείου της Ljubljana. Επίσης έχει διευθύνει τις: μικτή νεανική χορωδία του σχολείου τεχνών του Koper (1999 – 2002, 2007 – 2013), Ορχήστρα δωματίου “Vladimir Lovec” (2005 – 2007), Χορωδία Δωματίου “Iskra” από την πόλη Bovec (1992 – 2001), Χορωδία Δωματίου της πόλης Nova Gorica (1998 – 2004), Μικτή Χορωδία “Obala” από την πόλη Koper (1998 – 2007) και Ακαδημαϊκή Χορωδία του πανεπιστημίου της Primorska στην πόλη Koper (2004 – σήμερα). Με τις χορωδίες του έχει κερδίσει πάμπολλα βραβεία κι έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος μαέστρος σε πληθώρα διαγωνισμών. Είναι τακτικά προσκεκλημένος ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ και διαγωνισμούς και πολύ συχνά ως λέκτορας σε διάφορα σεμινάρια στη χώρα του και στο εξωτερικό.
Η Theodora Pavlovitch είναι καθηγήτρια διεύθυνσης χορωδιών και διευθύντρια του Τμήματος Διεύθυνσης στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Βουλγαρίας. Ως μαέστρος έχει διευθύνει τη χορωδία της Κρατικής Τηλεόρασης της Βουλγαρίας (1986-1991) και τη Vassil Arnaudov Sofia Chamber Choir ( από το 1991 και προσφάτως). Από το 2005, είναι μαέστρος της χορωδίας του κλασσικού ραδιοφώνου πραγματοποιώντας συναυλίες σε συνεργασία με την ορχήστρα του κλασσικού ραδιοφώνου και παγκοσμίου φήμης σολίστ, όπως οι Andrea Bocelli, Anna-Tomova Sintow και άλλοι. Το 2007-2008 διηύθυνε την Παγκόσμια Χορωδία Νέων, η οποία τιμήθηκε από την UNESCO με τον τίτλο ‘’Καλλιτέχνης της Ειρήνης’’. Καλείται συχνά ως μέλος Κριτικών Επιτροπών σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς, ως μαέστρος και εισηγητής σε διεθνούς φήμης εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2005 προΐστατο σε ένα masterclass για μαέστρους χορωδιών στο 7ο Παγκόσμιο Συμποσίο Χορωδιακής Μουσικής στο Kyoto της Ιαπωνίας. Εκπροσωπεί τη Βουλγαρία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορωδιών από το 2012, έχει υπάρξει αντιπρόεδρος στο Διεθνή Οργανισμό Χορωδιακής Μουσικής (2008-2014), Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Χορωδίας Νέων(2010-2014), Πρόεδρος της Μουσικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Χορωδιών “Europa antat” (2003-2006). Για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα τιμήθηκε με το Χρυσό Εθνικό Βραβείο του Αιώνα από τον Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας (2016), τη Χρυσή Λύρα από την Ένωση Βούλγαρων Μουσικών (2010), διάφορα ειδικά βραβεία από την Ένωση Βουλγάρικων Χορωδιών, το Κλασσικό Ραδιόφωνο, το Δήμο της Σόφιας και άλλους οργανισμούς.
Ο Javier Busto (γεννημένος το 1949) γεννήθηκε στην Χονδαρρίμπια της Ισπανίας. Αποφοίτησε από την Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του Βαγιαδολίδ, ασκώντας το επάγγελμά του στις μέρες μας. Εργάζεται ως οικογενειακός γιατρός στο Λέζο της Ισπανίας. Ο Busto μυήθηκε στη διεύθυνση χορωδίας από τον μαέστρo Erwin List. Κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής του περιόδου, έγινε διευθυντής της χορωδίας φοιτητών του Πανεμιστημίου του Βαγιαδολίδ “Ederki” (1971-1976), ξεκινώντας να γράφει τα πρώτα του χορωδιακά τραγούδια, τα οποία κέρδισαν το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό της Tolosa (1975). Ο Busto είναι ιδρυτής - μαέστρος της χορωδίας “Eskifaia” στη Χονδαρρίμπια (1978 - 1994), κερδίζοντας πρώτα βραβεία σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, και Γερμανία. Είναι επίσης ιδρυτής - μαέστρος της χορωδίας “Kanta Cantemus Korua” της Γκιπούθκοα της Ισπανίας (1995) και έχει λάβει πρώτα βραβεία στη Γαλλία και την Ισπανία. Τα έργα του έχουν λάβει βραβεία σύνθεσης στο Μπιλμπάο, την Ιγκουαλάντα, τη Μαδρίτη και την Τολόσα. Οι παρτιτούρες του δημοσιεύονται στη Χώρα των Βάσκων, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Ο Javier Busto είναι σήμερα περιζήτητος σε όλο τον κόσμο ως προσκεκλημένος μαέστρος και ως μέλος κριτικής επιτροπής σε διαγωνισμούς χορωδίας και σύνθεσης. Έχει συμμετάσχει σε επιτροπές στην Αργεντινή, Αυστραλία, Βέλγιο, Καναδά, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ταϊβάν, ΗΠΑ και Βενεζουέλα. Είναι επίσης μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του χορωδιακού διαγωνισμού της Τολόσα.
Ο Gary Graden είναι τραγουδιστής - μαέστρος, γεννημένος στις ΗΠΑ, σπούδασε στο Hartt School of Music και με τον Eric Ericson στη Royal Academy of Music της Στοκχόλμης. Είναι διευθυντής χορωδιακής μουσικής στον καθεδρικό ναό της Στοκχόλμης. Υπήρξε καθηγητής επίσης στη σχολή του Stockholm’s Musikgymnasium όπου ίδρυσε τη Χορωδία Δωματίου του Stockholm Musikgymnasium. Με αυτήν τη χορωδία και τη χορωδία Δωματίου St Jacob΄s έχει κερδίσει μεγάλα βραβεία σε αρκετούς από τους πιο διάσημους χορωδιακούς διαγωνισμούς της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Μεγάλου Βραβείου. Έχει συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα εθνικών και διεθνών φεστιβάλ, έχει διευθύνει ορχήστρες και χορωδίες σε όλο τον κόσμο και έχει παρουσιάσει περισσότερα από 100 έργα. Η δουλειά του ως μαέστρος και τραγουδιστής τεκμηριώνεται σε πολλά ραδιοφωνικά κονσέρτα και σε περισσότερες από 30 ηχογραφήσεις CD, συμπεριλαμβανομένων ηχογραφήσεων των Bach Motets, του St. John Passion, και του Handel’s Messiah.
Η Ρόζη Μαστροσάββα γεννήθηκε στη Ρόδο. Σπούδασε πιάνο, Μονωδία, Ανώτερα θεωρητικά (Εθνικό Ωδείο Αθηνών). Παράλληλα μαθήτευσε με τους A. Κοντογεωργίου & Μ. Λογιάδη. Σπούδασε στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Μονάχου, απ’ όπου αποφοίτησε με βαθμό άριστα (master) στη Διεύθυνση Χορωδίας. Παρακολούθησε σεμινάρια με τους αρχιμουσικούς E. Ericsson, H. Rilling, Er. Ortner, Fr. Bernius, Andrè van der Merwe, Maria Guinand, Ambrož Čopi. Έχει διευθύνει χορωδίες σε Γερμανία και Ελλάδα: Melismachor, Vocal Kreis Cantabile, Singtonics, Amasingers, Χορωδία Φοιτητών Πανεπιστημίου Αιγαίου, φωνητικό σύνολο Con Anima, Χορωδία ΕΡΤ (συναυλίες/ηχογραφήσεις), Παιδική Χορωδία Δ. Ωδείου Άργους, Δ. Ωδείου Άνω Λιοσίων, χορωδία Νέων Εκπαιδευτηρίων Γ. Μαλλιάρα, Παιδική χορωδία Γ ́ Προγράμματος ΕΡΑ, Παιδική χορωδία Μουσικών συνόλων Δήμου Αθηναίων, τη μικτή χορωδία La Fa Mi lia, την χορωδία ομοίων φωνών ‘’ΗΧΟΤΟΠΙΟ’’ του Μ. Σ. Αλίμου. Δίδαξε σε σεμινάρια ΧΟΡΩΔΙΑΚΗΣ ΠΡΑΞΗΣ σε Λεμεσό, Αθήνα, Ρόδο, και υπήρξε κριτής σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς & σε διαγωνισμούς σύνθεσης χορωδιακών έργων (Στέγη Χορωδιών). Διετέλεσε διδάσκουσα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (ΡΟΔΟΣ), και στο πρώην ΤΕΙ Βρεφονηπιοκομίας (Παν/μιο Δυτ. Αττικής). Από το 2008 ίδρυσε και διευθύνει την Παιδική και Νεανική Χορωδία “Rosarte” η οποία έχει κατακτήσει τέσσερα χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιάδες Χορωδιών (Graz/Austria 2008, Riga/Latvia 2014, Tshwane/S. Africa 2018), και Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για την υψηλότατη προσφορά της στον πολιτισμό της χώρας μας.
Η Μαρία - Έμμα Μελιγκοπούλου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεύθυνσης Χορωδίας στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Θεσσαλονίκης (Ελλάδα), όπου διδάσκει διεύθυνση χορωδίας και διευθύνει τις πανεπιστημιακές χορωδίες. Διδάσκει επίσης στα μεταπτυχιακά προγράμματα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και είναι επισκέπτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος Διεύθυνσης Χορωδίας από το Boston University CFA, και έχει εκπονήσει Διδακτορική και Μεταδιδακτορική διατριβή στη διεύθυνση και παιδαγωγική της χορωδίας στο ΤΜΣ του Ιονίου Πανεπιστημίου. Είναι επίσης πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ. Είναι ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Χορωδίας Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου Θεσσαλονίκης, η οποία φέτος γιορτάζει την 30ή επέτειό της. Έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς) και έχει λάβει πολλές διεθνείς διακρίσεις. Είναι τακτική εισηγήτρια, κριτής και προσκεκλημένη μαέστρος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Κίνα, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιταλία, Γερμανία, Τουρκία, Νότια Αφρική, Ινδονησία κ.ά.). Είναι επίσης συγγραφέας των συγγραμμάτων “Εισαγωγή στην Τέχνη της Χορωδιακής Πράξης” (2011) και “Χορωδιακή Μέθοδος για Παιδιά” (2016), ενώ έχει εκδώσει τους τόμους “Χορωδιακά Έργα Ελλήνων Συνθετών για Όμοιες Φωνές” (2014) και “Χορωδιακά Έργα για Όμοιες Φωνές” (2022), οι οποίοι κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Νάκας - Παπαγρηγορίου, Αθήνα.
Ο Vytautas Miškinis είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Ανδρικής Χορωδίας “Ažuoliukas”, Καθηγητής Διεύθυνσης Χορωδίας στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής, πρώην Πρόεδρος της Λιθουανικής Χορωδιακής Ένωσης και διάσημος συνθέτης. Σπούδασε Διεύθυνση Χορωδίας στη Λιθουανική Ακαδημία Μουσικής το 1976. Ξεκίνησε την καριέρα του στη χορωδία “Ažuoliukas” σε ηλικία επτά ετών ως χορωδός και συνέχισε ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής από την ηλικία των 25 ετών. Όλα τα επιτεύγματα της χορωδίας από το 1979 ήταν λόγω της ηγεσίας του κ. Miškinis. Για αρκετά χρόνια διηύθυνε την Κρατική Χορωδία και το φωνητικό σύνολο “Museum Musicum” του Κάουνας στη Λιθουανία. Με τις χορωδίες έχει κερδίσει βραβεία κύρους σε πολλούς εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Τα τελευταία 20 χρόνια ο κ. Miškinis ήταν Καλλιτεχνικός Διευθυντής και Διευθυντής Μαέστρος του Λιθουανικού Χορωδιακού Φεστιβάλ. Ο Vytautas Miškinis έχει διευθύνει συναυλίες σε Ευρώπη, Καναδά, Ιαπωνία, Ρωσία, Νότια Αφρική, Σιγκαπούρη, ΗΠΑ κ.α. Ο Miškinis έχει διευθύνει επίση συνθέσεις για χορωδία με Συμφωνικές Ορχήστρες. Έχει δώσει διαλέξεις και σεμινάρια για τη Μουσική Εκπαίδευση, σύνθεση και διεύθυνση χορωδίας στη Λιθουανία και στο εξωτερικό. Ο Miškinis εργάστηκε ως μέλος πολυάριθμων επιτροπών σε διεθνείς διαγωνισμούς σύνθεσης και χορωδίας, μεταξύ των οποίων πρέπει να αναφερθούν οι Παγκόσμιοι Αγώνες Χορωδίας, ο διαγωνισμός Europa Cantat, ο διαγωνισμός IFCM, Παγκόσμια Συμπόσια Χορωδιακής Μουσικής κ.λ.π. Ο Vytautas Miškinis έχει συνθέσει περίπου 400 θρησκευτικά μοτέτα a cappella, 20 μουσικές λειτουργίες, ύμνους, καντάτες, μιούζικαλ, ορατόρια και περίπου 400 κοσμικά τραγούδια. Ο V. Miškinis έχει τιμηθεί πολλές φορές με κρατικά και κυβερνητικά βραβεία όπως ως Επίτιμος Καλλιτέχνης της Λιθουανίας (1986), του απονεμήθηκε το Βραβείο Πολιτισμού και Τέχνης (2009), καθώς και ο Σταυρός Αξιωματικού του Τάγματος του Μεγάλου Δούκα Gediminas (2005), το Μετάλλιο του Δούκα Žygimantas Augustas – για τις αρετές της πόλης Βίλνιους (2006) κ.λπ. Τελευταίο και πιο σημαντικό είναι το Εθνικό Βραβείο Πολιτισμού και Τέχνης, που του απονεμήθει (2021).
Η Αγγελική Πλόκα σπούδασε διεύθυνση χορωδίας, κλασικό τραγούδι, μουσική παιδαγωγική και μουσικολογία στο Royal Conservatoire The Hague της Ολλανδίας, στην Liszt Academy of Music της Ουγγαρίας και στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ. Είναι μαέστρος της Leiderdorps Kamerkoor, της Kamerkoor Lux και των χορωδιών του School for Young Talent του Royal Conservatoire The Hague. Επίσης, έχει διατελέσει μαέστρος της Χορωδίας της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ), με την οποία διηύθυνε και ηχογράφησε διάφορες συναυλίες για την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί και εμφανιστεί με διάφορα σύνολα και χορωδίες σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισπανία και Ολλανδία. Είναι μέλος της ομάδας νέων μαέστρων της TENSO, μέσω της οποίας έχει συνεργαστεί με διάφορες επαγγελματικές χορωδίες, όπως η Cappella Amsterdam, η Helsingin kamarikuoro και η Det Norske Solistkor. Ως τραγουδίστρια συμμετείχε σε παραγωγές με διάφορα σύνολα όπως η Χορωδία της Ολλανδικής Ραδιοφωνίας (Groot Omroepkoor), το project Meesters & Gezellen 2016, το Orkest de Ereprijs, υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως Daniel Reuss, Sigvards Klava, Michael Gläser και Bernard Haitink. Η Αγγελική ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Royal Conservatoire The Hague, όπου διδάσκει μουσική θεωρία, καλλιέργεια ακοής, ανάλυση, διεύθυνση φωνητικών συνόλων και χορωδία.