Διεθνής Κριτική Επιτροπή

XΟΡΩΔΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑ

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας παρουσιάζουμε τα μέλη της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για φέτος

 

Ambrož Čopi από την πόλη Koper της Σλοβενίας

Ο Ambrož Čopi (1973) γεννήθηκε στην πόλη Bovec (Σλοβενία). Με την ολοκλήρωση των βασικών του σπουδών στη μουσική στο Μουσικό Σχολείο στη Ljubljana ακολούθησε σπουδές σύνθεσης, τραγουδιού και πιάνου στην Ακαδημία Μουσικής της Ljubljana, όπου αποφοίτησε το 1996 από τη τάξη του Dane Škerl. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη τάξη του Uroš Rojko. Πήρε τις πρώτες γνώσεις του στη φωνητική ως βοηθός του μαέστρου Stojan Kuret στην Ακαδημαϊκή χορωδία “Tone Tomšič” της Ljubljana και ως χορωδός στη χορωδία δωματίου “Ave”, και παρακολούθησε μαθήματα τραγουδιού με τον Marjan Trček στο Μουσικό σχολείο Vič-Rudnik στη Ljubljana. Οι συνθέσεις του βραβεύτηκαν σε πολλούς διαγωνισμούς σύνθεσης. Παρουσιάζονται σε CD όπως: Lirični akvareli (Academic choir APZ Tone Tomšič, Stojan Kuret), So ptičice še snivale (“ČarniCe”, Stojan Kuret), Praeparate corda vestra (“Ave” Chamber Choir, Ambrož Čopi), Sanjam (Slovenian Chamber Choir, Martina Batič). Τα έργα του έχουν εκδοθεί από τις εταιρείες: Astrum, DSS, and Sulasol.
Έχει τιμηθεί με τα βραβεία “Νέος Μουσικός της χρονιάς, 1995”, βραβείο “Preseren” από το Πανεπιστήμιο της Ljubljana και βραβείο από το Δήμο του Bovec (1997), με χρυσή τιμητική πλακέτα από το Πανεπιστήμιο της Primorska (2009), για τα επιτεύγματά του με την Ακαδημαϊκή Χορωδία του Πανεπιστημίου της Primorska, δύο σημαντικά βραβεία από το δήμο του Koper και με το βραβείο “Gallus” (2014), την υψηλότερη βράβευση στο τομέα της μουσικής δραστηριότητας σε εθνικό επίπεδο στη Σλοβενία. Από το 1999 διδάσκει μουσική στο Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο του Koper και από το 2010 είναι μαέστρος της νεανικής χορωδίας του Ωδείου της Ljubljana. Επίσης έχει διευθύνει τις: μικτή νεανική χορωδία του σχολείου τεχνών του Koper (1999 – 2002, 2007 – 2013), Ορχήστρα δωματίου “Vladimir Lovec” (2005 – 2007), Χορωδία Δωματίου “Iskra” από την πόλη Bovec (1992 – 2001), Χορωδία Δωματίου της πόλης Nova Gorica (1998 – 2004), Μικτή Χορωδία “Obala” από την πόλη Koper (1998 – 2007) και Ακαδημαϊκή Χορωδία του πανεπιστημίου της Primorska στην πόλη Koper (2004 – σήμερα).
Με τις χορωδίες του έχει κερδίσει πάμπολλα βραβεία κι έχει βραβευτεί ως ο καλύτερος μαέστρος σε πληθώρα διαγωνισμών. Είναι τακτικά προσκεκλημένος ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διάφορα χορωδιακά φεστιβάλ και διαγωνισμούς και πολύ συχνά ως λέκτορας σε διάφορα σεμινάρια στη χώρα του και στο εξωτερικό.

 

 

Καθ.Theodora Pavlovitch από την Σόφια της Βουλγαρίας

Η Theodora Pavlovitch είναι καθηγήτρια διεύθυνσης χορωδιών και διευθύντρια του Τμήματος Διεύθυνσης στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής της Βουλγαρίας. Ως μαέστρος έχει διευθύνει τη χορωδία της Κρατικής Τηλεόρασης της Βουλγαρίας (1986-1991) και τη Vassil Arnaudov Sofia Chamber Choir ( από το 1991 και προσφάτως). Από το 2005, είναι μαέστρος της χορωδίας του κλασσικού ραδιοφώνου πραγματοποιώντας συναυλίες σε συνεργασία με την ορχήστρα του κλασσικού ραδιοφώνου και παγκοσμίου φήμης σολίστ, όπως οι Andrea Bocelli, Anna-Tomova Sintow και άλλοι. Το 2007-2008 διηύθυνε την Παγκόσμια Χορωδία Νέων, η οποία τιμήθηκε από την UNESCO με τον τίτλο ‘’Καλλιτέχνης της Ειρήνης’’. Καλείται συχνά ως μέλος Κριτικών Επιτροπών σε πολυάριθμους διεθνείς διαγωνισμούς, ως μαέστρος και εισηγητής σε διεθνούς φήμης εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2005 προΐστατο σε ένα masterclass για μαέστρους χορωδιών στο 7ο Παγκόσμιο Συμποσίο Χορωδιακής Μουσικής στο Kyoto της Ιαπωνίας. Εκπροσωπεί τη Βουλγαρία στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χορωδιών από το 2012, έχει υπάρξει αντιπρόεδρος στο Διεθνή Οργανισμό Χορωδιακής Μουσικής (2008-2014), Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Παγκόσμιας Χορωδίας Νέων(2010-2014), Πρόεδρος της Μουσικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Χορωδιών “Europa Cantat” (2003-2006). Για τα καλλιτεχνικά της επιτεύγματα τιμήθηκε με το Χρυσό Εθνικό Βραβείο του Αιώνα από τον Υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας (2016), τη Χρυσή Λύρα από την Ένωση Βούλγαρων Μουσικών (2010), διάφορα ειδικά βραβεία από την Ένωση Βουλγάρικων Χορωδιών, το Κλασσικό Ραδιόφωνο, το Δήμο της Σόφιας και άλλους οργανισμούς.

 

 

Καθ. Klaus - Jϋrgen Etzold από τo Ανόβερο της Γερμανίας

Ο καθηγητής Klaus - Jϋrgen Etzold είναι διευθυντής μουσικής στο Studienseminar Hannover για καθηγητές σχολείων. Επιπλέον, από το 1995 είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής, θεάτρου και ΜΜΕ του Ανόβερο. Το 1981 ίδρυσε τη χορωδία Junges Vokalensemble Hannover. Από το 1978 έως το 1986 ήταν βοηθός του καθηγητή Heinz Hennig, διευθυντή της Χορωδίας Αγοριών του Ανόβερο. Το 1980 υπήρξε συνιδρυτής και έως το 1985 σολίστας του Orlando di Lasso-Ensemble του Ανόβερο.
Το 1994, 2006 και 2010 κέρδισε το βραβείο μαέστρου στον διαγωνισμό της Riva del Garda/Italy, της Torrevija/Spain και της Panyu/China. Έχει δώσει διαλέξεις για την πρώιμη μουσική , τη διεύθυνση στις Γερμανία, Κροατία (1999-2002), Μαδαγασκάρη (2008,2009), Βενεζουέλα (2012), Ελβετία (2014) και στο Πανεπιστήμιο Wits στο Johannesburg της Νότιας Αφρικής (2015). Είναι μέλος του Συμβουλίου για τις Χορωδίες του Γερμανικού Μουσικού Συμβουλίου, καθώς και του Kamel Stiftung, ενός οργανισμού για σολίστες.

 

 

 

 

 Κατερίνα Βασιλικού από την Αθήνα

Η Κατερίνα Βασιλικού είναι πτυχιούχος της Σχολής Νηπιαγωγών Αθήνας, διπλωματούχος πιάνου και έχει κάνει σπουδές κλασικού τραγουδιού. Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια διεύθυνσης χορωδίας, Carl Orff και μουσικοκινητικής αγωγής, μουσικοπαιδαγωγικού συστήματος Kodály κ.α. Από το 1992 έως σήμερα εργάζεται ως Καθηγήτρια Μουσικής στη Λεόντειο Σχολή Νέας Σμύρνης.
Διευθύνει τη Χορωδία “Ambitus” από την ίδρυσή της το 2002 μέχρι και σήμερα και τη Νεανική Χορωδία Λεοντείου Σχολής Νέας Σμύρνης από το 1992 μέχρι και σήμερα, με τις οποίες έχει αποσπάσει βραβεία και διακρίσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Επίσης διευθύνει τη Γυναικεία Χορωδία τού Ιδρύματος Θεοχαράκη, τη Γυναικεία Χορωδία “Νηρηίδες” και την Παιδική - Νεανική Χορωδία τού Δήμου Παλαιού Φαλήρου.
Το 2016 ανέλαβε την προετοιμασία της 1ης Παιδικής Ολυμπιακής Χορωδίας της Ελλάδας για τη συμμετοχή της στην επίσημη Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας για τούς Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τού Ρίο, την ίδια χρονιά.
Έχει συμπράξει, μεταξύ άλλων, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και Χορωδία της ΕΡΤ, τη Μικτή Χορωδία της ΔΕΗ, τη Συμφωνική Ορχήστρα και τη Μικτή Δημοτική Χορωδία των Μουσικών Συνόλων τού Δήμου Αθηναίων, τη Λαϊκή Ορχήστρα “Μίκης Θεοδωράκης”, την Εθνική Λυρική Σκηνή και το Εθνικό Θέατρο. Έχει συνεργαστεί με μαέστρους όπως τον Λουκά Καρυτινό, τον Μίλτο Λογιάδη, τον Ανδρέα Πυλαρινό, τον Ηλία Βουδούρη, τον Βύρωνα Φιδετζή και άλλους.

 

 

 

 

Καθ. Jong-Won Park από τo River Falls του Wisconsin των ΗΠΑ

Ο Dr. Jong-Won Park είναι καθηγητής μουσικής και διευθυντής των Χορωδιακών δραστηριοτήτων του Πανεπιστημίου του Wisconsin στο River Falls, όπου διδάσκει ιδιαίτερα μαθήματα φωνητικής, διεύθυνση και διευθύνει τη Χορωδία Συναυλιών και τη Γυναικεία Χορωδία. Ως λέκτορας και ειδικός, έχει κάνει παρουσιάσεις στις ΗΠΑ, στην Κένυα, την Κορέα και την Ιαπωνία. Το 2007 έδωσε διάλεξη στο τοπικό Συνέδριο ACDA, ενώ το συγκεκριμένο άρθρο του δημοσιεύθηκε στο Χορωδιακό Περιοδικό του ACDA το Φεβρουάριο του 2009. Το 2010 ίδρυσε τη χορωδία JW Chorale στη Σεούλ της Κορέας η οποία είναι φεστιβαλική χορωδία, που κάνει πρόβες για 2 εβδομάδες και στη συνέχεια εμφανίζεται τον Ιούλιο.
Παλαιότερα κατείχε παρόμοιες θέσεις με την παρούσα στα Πανεπιστήμια της Indiana (IPFW), του Yonsei της Σεούλ στην Κορέα και του Auburn στην Alabama. Είναι κάτοχος πτυχίου μουσικής από το Πανεπιστήμιο Yonsei της Σεούλ (Κορέα), Master Φωνητικής από το Μουσικό Ινστιτούτο του Cleveland, Master Διεύθυνσης από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Cleveland και Doctorate στις Μουσικές Τέχνες από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Michigan. Έχει υπάρξει μέλος της φεστιβαλικής χορωδίας του Robert Shaw.

 

 

 

John Fitzpatrick από τo Cork της Ιρλανδίας

Ο John Fitzpatrick είναι μαέστρος, εξεταστής και τακτικός κριτής σε εθνικά και διεθνή χορωδιακά φεστιβάλ. Καλλιτεχνικός διευθυντής του διάσημου Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ του Cork (1993 – σήμερα)• Διευθυντής του μουσικού σχολείου της κομητείας του Cork (1974 – 2009)• Ιδρυτικό μέλος του AOIC (Οργανισμός Ιρλανδικών Χορωδιών) και του Μουσικού Δικτύου• μέλος του συμβουλίου του Δικτύου Χορωδιακών Φεστιβάλ, μουσικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Χορωδιών – Europa Cantat και του Δικτύου Τραγουδιού. Έχει βραβευτεί από την πόλη του Cork(2007) ως άτομο της χρονιάς της πόλης του Cork, ενώ έχει λάβει τιμής ένεκεν Master στις Τέχνες από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Cork (2011), σε αναγνώριση της συμβολής του στη χορωδιακή μουσική, τη μουσική εκπαίδευση και στη μουσική και πολιτιστική ζωή του Cork.