Ιστορικό Χορωδίας Αρμονία

XΟΡΩΔΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΑΡΜΟΝΙΑ

 

 Η Χορωδία Πρέβεζας "Αρμονία" ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα φιλόμουσων Πρεβεζάνων με μαέστρο τον Ανδρόνικο Κουρούκλη , με ασίγαστη αγάπη για τη χορωδιακή μουσική και με στόχο την προώθηση της μουσικής γενικότερα στην μικρή πόλη της Πρέβεζας. Από τότε η χορωδία έχει διαγράψει μια λαμπρή πορεία τόσο στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, όσο και του εξωτερικού.
   Κυριότεροι σταθμοί στην ιστορία της : 
 - 1977, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του έργου " Ελεύθεροι Πολιορκημένοι " σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Διονυσίου Σολωμού
 - 1983, ίδρυση Διεθνούς Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας
 - 1995, ίδρυση Διεθνούς Χορωδιακού Διαγωνισμού Θρησκευτικής Μουσικής
 - 1999, πρώτη παγκόσμια εκτέλεση του ελληνικού αριστουργήματος " Ύμνος εις την Ελευθερία" σε μουσική του Νικόλαου Μάντζαρου και στίχους του Εθνικού Ποιητή Διονυσίου Σολωμού
 - 31/12/1999, συμμετοχή στις εκδηλώσεις για το MILLENIUM στον ιερό βράχο της Ακρόπολης που μεταδόθηκαν δορυφορικά σε όλο τον κόσμο από την Ελληνική Τηλεόραση
 - 2000, καλύτερη Ελληνική Χορωδία της χρονιάς
 - 2004, συμμετοχή στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004
 - 2006, συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του W. A. Mozart στο Mozarteum του Salzburg της Αυστρίας 
 - 2011, συμμετοχή στο ανέβασμα του έργου Carmina Burana του Carl Orff, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου Ελληνοαμερικανού μαέστρου Peter Tiboris
 - 2012, ανέβασμα σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Δημοτική Χορωδία Κέρκυρας το έργο Carmina Burana του Carl Orff, υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου σε εκδήλωση που διοργανώθηκε για το Χαμόγελο του Παιδιού και την        παρακολούθησαν 3.500 θεατές στο Φρούριο της Κέρκυρας
   Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποσπάσει 9 πρώτα βραβεία , 4 χρυσά μετάλλια , 5 δεύτερα βραβεία , 9 ασημένια μετάλλια , 3 τρίτα βραβεία και 7 χάλκινα μετάλλια σε διαγωνισμούς που έχει συμμετάσχει σε όλη την Ευρώπη. Έχει εμφανιστέι στις περισσότερες πόλεις της ελληνκής επικράτειας και στις Ιρλανδία, Σουηδία, Γαλλία, Ισπανία, Ελβετία, Αυστρία, Ιταλία, Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία, Λιβύη, Τουρκία, Σερβία, Πορτογαλία, Ρωσία και Κύπρο. Από τη 1990 εώς το 2016 τη διεύθυνση της Χορωδίας είχε ο κ. Βαλεντιν Στεφάνωφ, ενώ από το 2016 εως σήμερα τη Χορωδία διευθύνει η Μαέστρος κα Ανέλια Στεφάνωβα.
 
  
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Η Παιδική Χορωδία Πρέβεζας “Αρμονία” ιδρύθηκε το 1983 από τον Μo Ανδρόνικο Κουρούκλη. Αποτελεί δε, μέρος του Συλλόγου Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» που ιδρύθηκε το 1969. Σκοπός της είναι να διαδώσει στον παιδόκοσμο της Πρέβεζας το χορωδιακό ιδεώδες και να ετοιμάσει ένα κατάλληλο φυτώριο για τη μικτή χορωδία.
Από το 1983 έως το 1990, υπό τη διεύθυνση του κ. Σταύρου Σολωμού, αρχίζει η ανοδική της πορεία, ξεπερνώντας το στάδιο της προπαιδικής χορωδίας & αποκτώντας δική της καλλιτεχνική υπόσταση. Έτσι , το 1985, στο Χορωδιακό Φεστιβάλ της Κηφισιάς, αποσπά την πρώτη της διάκριση ( 1ο Βραβείο στην απόδοση φολκλορικής επεξεργασίας) & το 1990 κατακτά το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία των Παιδικών Χορωδιών στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών.
Παράλληλα διοργάνωσε & πραγματοποίησε στην Πρέβεζα το 1ο & 2ο Χορωδιακό Εργαστήρι, υπό την καθοδήγηση του καταξιωνου μουσικού, καθηγητή κ. Στέφανο Βασιλειάδη.
Το 1988 έδωσε σειρά συναυλιών στην πρώην Τσεχοσλοβακία και το 1989 και στη Βουλγαρία.
Από το 1990 έως το 1994, τη χορωδία διεύθυνε ο Βαλεντίνος Στεφάνωφ, ο οποίος δημιούργησε ένα τμήμα μικρών παιδιών, οπού εκτός από τη φωνητική προετοιμασία διδάσκονταν θεωρία της μουσικής & σολφέζ. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η είσοδος νέων παιδιών στην παιδική χορωδία με σκοπό την ανανέωση του έμψυχου υλικού της.
Από το 1994 τη χορωδία αναλαμβάνει η Ανέλια Στεφάνοβα. Υπό τη διεύθυνσή της, η χορωδία συμμετείχε σε πλειάδα χορωδιακών διαγωνισμών και απέσπασε βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς στο Dobrich (Βουλγαρία), στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αθηνών, στο Arezzo (Ιταλία), στο Neuchatel (Ελβετία) και στη Nyiregyhaza (Ουγγαρία). Σημειωτέο ότι, η Παιδική Χορωδία Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ» είναι η μόνη Ελληνική Χορωδία, που έχει βραβευτεί στους δύο παραπάνω μεγάλους διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς.
Το 1997 συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Δωματίου του Gabrovo (Βουλγαρία) και ανέβασε το έργο “Stabat Mater” του Giovanni Battista Pergolesi.
Το Σεπτέμβριο του 1999 παρουσίασε στην Κεφαλονιά μαζί με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ το έργο του Δ. Σολωμού «ΥΜΝΟΣ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΝ» σε μουσική Νικ. Μάτζαρου υπό τη διεύθυνση των κ. κ. Άλκη Μπαλτά & Αντώνη Κοντογεωργίου. Δισκογράφησε το έργο μαζί με άλλες έξι (6) χορωδίες. Τον Οκτώβριο του 1999 παρουσίασε το παραπάνω έργο και στην Κύπρο
Στις 31 / 12 / 1999 συμμετείχε στις εκδηλώσεις για το MILLENNIUM στην Ακρόπολη, στο πρόγραμμα που μεταδόθηκε δορυφορικά σε όλο τον κόσμο. Η εκδήλωση τέθηκε υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού & πήραν μέρος δέκα (10) χορωδίες από όλη την Ελλάδα.
Τον Ιούνιο του 2003 συμμετείχε στο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ “ Aram Khatsaturian” στο Haskovo (Βουλγαρία).
Το 2004 συμμετείχε στην επίσημη τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, στο Ολυμπιακό Στάδιο, καθώς και στην ηχογράφηση του έργου στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου και ερμήνευσε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» του Σπύρου Σαμάρα, υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Μαέστρου κ. Μίλτου Λογιάδη.
Το 2008 συμμετείχε σε Διεθνές Φεστιβάλ στη Ρώμη της Ιταλίας όπου έδωσε συναυλίες στο Ναό του Αγίου Ιγνατίου καθώς και στα περίχωρα της Ρώμης. Επίσης, την ίδια χρονιά, συμμετείχε στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Πάτμου.
To 2012 συμμετείχε στο ανέβασμα του “Carmina Burana” του C. Orff στην Κέρκυρα, όπου συνέπραξε με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Βασίλη Χριστόπουλου, τη Δημοτική Χορωδία Κερκύρας «San Giacomo» και τη Μικτή Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία» σε μια εκδήλωση στο κάστρο της Κέρκυρας, όπου την παρακολούθησαν 3.500 θεατές.
To 2014 συμμετείχε στο 10o φεστιβάλ Αιγαίου στην Ερμούπολη της Σύρου, όπου συμμετείχε στο ανέβασμα έργων από όπερες του Puccini με συνοδεία μεγάλης ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του μεγάλου Ελληνοαμερικάνου αρχιμουσικού Peter Tiboris.
Το 2015 παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση στην Θερινή Ακαδημία για μαέστρους Παιδικών χορωδιών του Ιονίου Πανεπιστημίου Κέρκυρας, σε συνεργασία με την σύγχρονη Ελληνίδα συνθέτρια Δήμητρα Τρυπάνη τα δύο μεγάλα έργα «Μια φορά και έναν καιρό στους Παξούς» και «Οι Διδυμάνες»
Το 2016 συμμετείχε στην εκδήλωση «Oλος ο κόσμος... μια φωνή» στην Aίθουσα «Aλεξάνδρα Tριάντη» στο Mέγαρο Μουσικής Αθηνών , σε συνεργασία με την χορωδία “Rosarte” υπό την διεύθυνση της Ρόζης Μαστροσάββα και της Πολυφωνικής Χορωδίας Πάτρας υπό τη διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου.
Τον Απρίλιο του 2017 συμμετείχε στις εκδηλώσεις του Πασχαλινού φεστιβάλ της Μόσχας εκπροσωπόντας την Ελλάδα, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.
Εκτός από τις συμμετοχές της στο εξωτερικό, η χορωδία έχει εμφανιστεί στα περισσότερα χορωδιακά φεστιβάλ της Ελλάδας (Ιωάννινα, Αγρίνιο, Κατερίνη, Κεφαλονιά, Ερμιόνη, Αθήνα, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Πάργα, κτλ.)
Ως ενεργό κομμάτι του Συλλόγου Χορωδία Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ» συμμετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, έχοντας δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε μεγάλα κοινωνικά ζητήματα.
Συνεχίζοντας την παράδοση δίνει κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα μεγάλη συναυλία με χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλον τον κόσμο.
Σήμερα στην Παιδική Χορωδία Πρέβεζας «ΑΡΜΟΝΙΑ» συμμετέχουν 150 παιδιά, ηλικίας από 7 έως 17 ετών και χωρίζονται σε δύο (2) τμήματα:
- Πρόπαιδική χορωδία για παιδιά 7 – 10 ετών, και
- Παιδική χορωδία συναυλιών